. Kurbanlık Seçerken Dikkat edilmesi gerekenler;
Kurban kesecek olanların da kurbanlarının kabul olması için hayvanların fiziğinde bir eksiklik olmamasına dikkat edilmelidir.
”Satışan sunulan hayvanların kurban olabilmesi için dişlerinin yarısından fazlası yerinde olmalı. Dişlerinin yarısından fazlası sağlam olmayan hayvan, kusurlu sayılır. Dinimize göre de kusurlu hayvandan kurban olmaz. Yani dişlerin yarısının olmaması halinde hiçbir hayvan kurban olamaz. Diş sayısı hayvanın büyüklüğüne göre değişir. Ancak hayvanın ağzını açıp baktığınızda kaç dişinin olması gerekirken, kaç dişinin yerinde olduğunu rahatlıkla görüp sayabilirsiniz. Bu nedenle kurbanlıkları dişlerine bakmadan almamak gerekir.”
Ayrıca, kulağı kesik, boynuzu kırık, kuyruğu kesik veya her ne sebepten olursa olsan benzeri sakatlıkları ile çok çelimsiz ve hastalıklı hayvanların da kurban olamayacağını , bunlardan bazılarının kesim sırasında kırılıp, hasar görebildiğini, ancak bunun ibadetin kabul olmasına engel bir durum olmadığını belirtebiliriz.
”HAYVANIN ÖNDEKİ İKİ DİŞİNİ SÖKENLER VEBAL ALTINA GİRER”
Kurbanın kesilebilmesi için koyun ve keçinin 1, sığır ve mandanın 2, devenin ise 5 yaşını tamamlamış olması gerektiğini, ”Bazı hayvan satıcıları, yaşını doldurmayan büyükbaş hayvanlarını, öndeki iki dişini sökerek ‘kapak attı’ (ergenleşen hayvanın öndeki iki dişinin döküldüğünde kurban olmaya ehil olması) diyerek satmaya çalışıyor. Bunlar çok büyük vebal altına giriyor” diye konuştu.
Sığır,Dana,Tosun deve ve küçükbaş hayvanlar dışındakilerin kurban edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.
Kurbanlık Tosun
Kurbanlık İnekler
Kurbanlık Büyükbaş
Kurbanlık Küçükbaş